Behandling av akne

För de flesta människor börjar och slutar akne senast i början av tjugoårsåldern, även om vissa vuxna blir av med sin akne i slutet av tjugoårsåldern eller i början av trettioårsåldern. Symptomen är som regel milda med några få röda utslag då och då i ansiktet, på halsen eller axlarna. När det blir till ett mer allvarligt eller långvarigt problem, kan akne påverka ens vardagsaktiviteter och minska självförtroendet.

Symptomen på akne är vanligtvis en blandning av följande:

  • Röda utslag som är ömma och upphöjda i ansiktet, på halsen, axlarna och ryggen
  • Fet hy
  • Pormaskar och whiteheads
  • Större upphöjda inflammerade knölar som ömmar
  • Upphöjningar under huden som är vätskefyllda, eventuellt varfyllda, och ömmar
  • Ärr från tidigare utslag och upphöjningar
  • I vissa fall utvecklas de till större, ömma cystor

Vad förorsakar akne?

Man tror att det är en kombination av det sätt på hur huden reagerar på hormonella förändringar och bakterien Propionibacterium acne som utlöser akne.

Samtidigt tror man att det är hormonet Testosteron, som är huvudansvarig, eftersom det får talgkörtlarna i huden att producera mer naturlig olja (fet hy). Detta medför att döda hudceller inte skalar av korrekt och täpper till hårsäckarna. Det är här som vita och svarta pormaskar bildas.

Ovan det spelar Propionibacterium aknebakterien också en roll. Dessa bakterier befinner sig på alla människors hud och förorsakar vanligtvis inga problem. Men när det finns en större förekomst av hudens naturliga oljor p.g.a. testosteron, skapas idealisk miljö för bakterierna och för deras formering. Detta medför inflammationer och bildande av röda utslag eller varfyllda upphöjningar.

Mängden av testosteron i kroppen ändrar sig mest under puberteten. Men även under menstruation och graviditet. Detta förklarar varför många människor som har problem med akne, i synnerhet är angripna under just dessa perioder. Andra människor kan bara vara mer känsliga mot testosteron än normalt.

Akne är ärftligt. Men även om ens föräldrar har haft akne, betyder det inte automatiskt att man själv också får det.

Aknebehandlingar

Just nu finns det ingen kur mot akne, även om vissa behandlingsformer kan vara mycket effektiva för förebyggande av akne och ärrbildning. Man skall förvänta att det kan gå upp till två månader innan man kan se förbättringar.

Icke receptbelagda behandlingformer

Krämer och geler är vanligtvis det första valet för de flesta med mild till medelsvår akne. Krämer och geler innehåller kemikalier som är bakteriedödande (t.ex. benzoyl peroxide). Dessa kemikalier kan i vissa fall förorsaka hudirritation som torrhet eller klåda. Om du har akne och inte upplever bättring med icke receptbelagda preparat, då bör du kontakta din läkare.

Receptbelagda behandlingsformer

Medicinska preparat kan vara mycket effektiva och skall för det mesta användas under några få månader innan det uppnås förbättringar.

Oral antibiotika är nyttigt på kort sikt. Men efter längre tids bruk kan bakterierna bli resistenta, och då kommer akne igen. Oral antibiotika kan också påverka hälsosamma bakterier i tarmen, vilket kan leda till en högre nivå av giftämnen i blodet, som i sin tur kan medföra förvärring av akne.

Isotretanoin, även känt som Roaccutane, är ett starkt preparat som skall ordineras omsorgsfullt. Detta preparat verkar genom att dämpa produktionen av hudens naturliga oljor i talgkörtlarna och kan medföra röd hy, torr hy, spruckna läppar, irritation i ögonen, sköra naglar och hårförlust. Preparatet har även kopplats med depression och till och med självmord hos yngre användare. Isotretanoin kan skada fostret hos gravida.

Det skall dock understrykas att många tycker att fördelarna med receptbelagda behandlingsformer överväger biverkningarna och är nöjda med resultaten.

Lumie Clear: ljusterapi mot akne

Det är många patienter med akne som upplever att deras hy förbättras vid solbadning. Forskare har i samband med detta fokuserat på bestämda våglängder i ljusspektrumet. Det violetta och blåa ljuset (380-750nm) kan bekämpa bakterien Propionibacterium acnes, som förorsakar inflammation. Det röda ljuset (våglängd 620-750nm) kan främja läkningsprocessen. Lumie Clear avger blått ljus i området 415nm och rött ljus i området 660nm.

Läs mer om forskning beträffande ljusterapi och akne:

Dr. Tony Chu från Hammersmith Hospital i London har i hög grad varit involverad i forskningen efter ett naturligt alternativ för behandling av akne. Man genomförde försök med ljusterapi som omfattade 100 patienter, som fick både blått och rött ljus. Mer än 70% av patienterna uppnådde markanta förbättringar av deras tillstånd.

Lumie arbetade ihop med Dr. Chus forskarteam beträffande utvecklingen av Lumie Clear. Behandlingstiden varar i ca 15 minuter dagligen med Lumie Clear, när man håller den nära kroppen. Det är nödvändigt med långtidsvarande behandlingar på omkring en timmes tid, om man väljer att belysa större hudytor. Därmed blir avståndet från lampan till huden större. På det sättet kan man göra vissa sysslor medan man blir behandlad.

Klicha här för att köpa Lumie Clear

Tillbaka till blogg