Under vintermånaderna är det generellt mer frånvaro från arbetsplatserna. Det kan anta en stor ekonomisk börda för verksamheterna samt lägga en logistisk press på produktiviteten. Sjukdomar som förkylning och influensa är de vanligaste orsakerna till frånvaron (93%). Dock finns det undersökningar som visar, att mycket av den dåliga hälsan är förbunden med ångest, stress och depression. Den engelska institutionen The International Healthcare Comparisons anslår, att det bara i England finns 13,4 miljoner frånvarodagar om året p.g.a. depression (I Danmark skulle det motsvara ca 1,1 miljon arbetsdagar = ca 5 100 heltidstjänster). Depression kan medföra dålig prestation på arbetet, brist på motivation samt ansträngda förhållanden med kollegor. Undersökningar har visat att både frånvarotid och symptomen på vinterdepression är som högst i januari och februari månad.
Varför har vi behov av ljus?
Dag in och dag ut… till och med medan vi sover, reagerar vår kropp på dygnsrytmen och dess dagliga mönster för humör, vilket hjälper oss att prestera på bästa möjliga sätt. Dygnsrytmen använder hormoner och andra kemiska budbärare för att reglera vår sömn- och vakencykel samt en lång rad andra dagliga processer, bland annat aptit, mental vakenhet och ämnesomsättning. Dessa processer är alla antingen tänt eller släckt i enlighet med vår inre klocka.
Vår inre klocka befinner sig i en liten grupp celler, som håller till längst bak i huvudet. Denna grupp av celler benämns suprachiasmatic nuclei (SNC). Dessa celler har behov av starka, regelbundna ljussignaler från ögat för att skilja mellan dag och natt, samt hålla tiden effektivt. När det håller på att bli mörkt på kvällen, skickar den inre klockan meddelande till tallkottkörteln om att starta produktionen av hormonet melatonin, som stimulerar sömnen.
När SNC upptäcker växlande ljusmönster (t.ex. när vi varierar våra sömnrutiner) eller svaga ljussignaler (t.ex. när vi befinner oss i dåligt upplysta miljöer), kan detta störa vår dygnsrytm. På en mörk vinterdag är melatoninnivån högt under hela dagen, vilket gör att vi känner oss trötta hela tiden.
Under längre perioder kan detta förorsaka allvarliga hormonella och kemiska obalanser. Dygnrytmsstörningar kopplas nu med energibrist och motivationsbrist, humörsvängningar, sömnstörningar och andra tillstånd som vinterdepression. Vissa vinterdagar är det bara 8 timmars ljus och hela 16 timmars mörker. Kombinerar man detta med normal kontorsbelysning, är det inte konstigt alls att man kämpar med sjukfrånvaro och dämpad arbetsstyrka.
Att få ljuset att verka
Forskningen visar att vi har behov av starkt ljus - ca 2 500 lux för att hålla symptomen på vintertrötthet i schack. Om man sitter framför en ljusterapilampa (2 500 -10 000 lux) i ca 15 – 45 minuter om dagen, kommer man ganska snabbt kunna minska sömnighet, återskapa vitaliteten, öka den mentala vakenheten, energinivån samt produktiviteten. Det är också en stark och effektiv behandlingsform mot vinterdepression och vintertrötthet.
Det skulle vara det bästa att befinna sig utomhus i minst 45 minuter om dagen. Men våra skandinaviska väder- och arbetsförhållanden gör att det för det mesta inte är en möjlighet. Lumie erbjuder ett sortiment av ljusterapilampor, som kan ge dig ett säkert och effektivt sätt att få det extra ljus som du har behov av under vintermånaderna. När man använder ljusterapilampor på arbetsplatsen, kan de hjälpa dig med att vara vaken, energisk, positiv och på ett mycket bättre humör.
För de medarbetare som inte har tur genom att sitta vid ett stort fönster på arbetsplatsen, är ljusterapilampor idealiska. Vi kan rekommendera Lumie Brightspark eller Lumie Desklamp. Dessa lampor är speciellt utformade för ljusterapi på arbetet och ger ett snabbt och effektivt humörlyft samt bättre koncentrationsförmåga.
Om man vill ge en grupp patienter ljusterapi på en och samma gång, är det en god idé att använda ett större antal starka lampor. En möjlighet är att skapa ett ”Ljusrum” och till det ändamål kan man använda flera Lumie Brazil lampor genom att ställa dem upp i soffområdet. Det är ett enkelt sätt att uppnå ett starkt belyst område, där medarbetare kan sitta i 15 minuter och ladda upp deras energinivå.
En annan möjlighet är att installera ett antal Lumie Brazil lampor i kantinen, där medarbetarna kan njuta av fördelen med ljusterapi. Efter en belyst lunch kan de gå tillbaka till sina arbeten och känna sig motiverade och produktiva.